Spód obu tart zrobić jak tu. Warstwę makową wykonać z gotowego, zmielonego maku 100%. Trzeba do niego dodać odrobinę ciepłego mleka, miodu do smaku i ulubione bakalie. Ja oczywiście dodaję tylko orzechy i migdały (nie cierpię suszonych owoców, chyba, że kompot z nich).
Tarta z makiem i gruszką – mała 15×15 cm:
- 1 gruszka – tu zastępuje suszone owoce
- 100g masy makowej (lub ile kto lubi)
Na wcześniej podpieczony spód wysypać pokrojoną w kostkę gruszkę. Przykryć warstwą maku. Udekorować górę ciasta plastrami gruszki. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 min.
Tarta z makiem, serkiem ricotta i bananem – mała 15×15 cm:
- 1 banan
- opakowanie ricotty (lub jak kto woli mniej)
- cukier do smaku
- pół kubeczka jogurtu
- 100 g masy makowej
Serek ricotta wymieszać z cukrem pudrem, jogurtem i pokrojonymi w plastry bananami. Rozsmarować na wcześniej podpieczonym spodzie. Przykryć masa makową. Górę przyozdobić płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 min.
Comments by olkaman