Spód obu tart zrobić jak tu. Warstwę makową wykonać z gotowego, zmielonego maku 100%. Trzeba do niego dodać odrobinę ciepłego  mleka, miodu do smaku i ulubione bakalie. Ja oczywiście dodaję tylko orzechy i migdały (nie cierpię suszonych owoców, chyba, że kompot z nich).

Tarta z makiem i gruszką – mała 15×15 cm:

  • 1 gruszka – tu zastępuje suszone owoce
  • 100g masy makowej (lub ile kto lubi)

Na wcześniej podpieczony spód wysypać pokrojoną w kostkę gruszkę. Przykryć warstwą maku. Udekorować górę ciasta plastrami gruszki. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 min.

Tarta z makiem, serkiem ricotta i bananem – mała 15×15 cm:

  • 1 banan
  • opakowanie ricotty (lub jak kto woli mniej)
  • cukier do smaku
  • pół kubeczka jogurtu
  • 100 g masy makowej

Serek ricotta wymieszać z cukrem pudrem, jogurtem i pokrojonymi w plastry bananami. Rozsmarować na wcześniej podpieczonym spodzie. Przykryć masa makową. Górę przyozdobić płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 min.