Przepis na małą foremkę 20×20:
- 250 g malin
- 150g płatków owsianych górskich
- 100g mąki pszennej razowej
- 40g cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 75g rozpuszczonego masła
- 1 banan
- składniki na budyń
Suche składniki połączyć i wymieszać, zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać ponownie. Postanie sypka masa, której część wysypać na dno foremki (2/3). Na spód ułożyć plasterki bananów, wylać gorący budyń, posypać budyń malinami. Górę posypać pozostałą resztą kruszonki. Piec w 175 stopniach przez ok. 35-40 min. do zarumienienia kruszonki.
Mi to ciasto wybitnie smakuje więc będą eksperymenty z dodawaniem do kruszonki orzechów i innych zbóż.
Inspiracja: Pieprz czy wanilia
Comments by olkaman