• 1 l żuru
  • kawałek boczku – wędzonego lub surowego – co kto woli
  • biała kiełbasa
  • majeranek
  • czosnek
  • włoszczyzna – marchew, pietruszka, seler, por – na bulion
  • cebula
  • ziemniaki
  • jajka
  • pieprz, sól

Z marchwi, pietruszki, selera, pora ugotować bulion. Cebulę, posiekany drobno czosnek i boczek pokrojony w kostkę podsmażyć kolejno na patelni i dodać do gotującego się bulionu. W trakcie gotowania dodać również białą kiełbasę oraz majeranek. Gotować ok. 1,5 h na małym ogniu. Następnie wyjąć warzywa, dodać zakwas i doprawić do smaku. Wyjąć kiełbasę, pokroić w plasterki. Zostawić jeszcze na trochę na małym ogniu, aż zupa troche zgęstnieje. Dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę z bulionu wkroić do zupy (plasterki). Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, można zabielić śmietaną.