Dwie porcje:
- 100 g kurek
- 150 g mięsa gulaszowego (chyba że ktoś lubi więcej, można również ten punkt pominąć)
- 2 średnie cebule
- śmietana 18%
- masło klarowane
- pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Cebulę pokroić w piórka, kurki obmyć w zimnej wodzie, przekroić tylko większe grzyby. Cebulę usmażyć na maśle klarowanym, gdy zmięknie dodać kurki i smażyć razem. Przesmażyć mięso i wrzucić do garnka z niewielką ilością wody – poddusić przez ok. pół godziny (w zależności od mięsa – u mnie gulasz z indyka), aby było miękkie. Tymczasem kurki i cebulę dusić na małym ogniu pod przykryciem i od czasu do czasu podlewać wywarem z mięsa. Po pół godzinie dodać pół małego opakowania śmietany i posiekaną pietruszkę. Wymieszać i trochę zredukować na małym ogniu. Na koniec dodać mięso. Równie dobrze można zrobić ten sos bez mięsa. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami lub ulubionym makaronem. Pyyyycha.
Comments by olkaman