Składniki na dużą blachę:
- 2 szkl. mąki
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 5 łyżej jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka + 1 jajko
- cukier waniliowy
CIASTO
Ciasto wyrobić i rozłożyć na blasze (ja rozkładam na papierze do pieczenia). Ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim połówki śliwek obtoczonych wcześniej w bułce tartej.
BEZA
Z białek ubić pianę, po ubiciu powoli dodawać cukier, można też dodać trochę mąki ziemniaczanej. Proporcje:
2 białka + 1/2 szkl. cukru
KRUSZONKA
- 20 dkg mąki
- 12 dkg masła rozpuszczonego
- 10 dkg cukru
Na śliwki nałożyć bezę i całość posypać kruszonką.
Comments by olkaman