Składniki na dużą blachę:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 5 łyżej jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • cukier waniliowy

CIASTO

Ciasto wyrobić i rozłożyć na blasze (ja rozkładam na papierze do pieczenia). Ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim połówki śliwek obtoczonych wcześniej w bułce tartej.

BEZA

Z białek ubić pianę, po ubiciu powoli dodawać cukier, można też dodać trochę mąki ziemniaczanej. Proporcje:
2 białka + 1/2 szkl. cukru

KRUSZONKA

  • 20 dkg mąki
  • 12 dkg masła rozpuszczonego
  • 10 dkg cukru

Na śliwki nałożyć bezę i całość posypać kruszonką.