Poniżej przestawiam dwa przepisy na tatar lub jak kto woli sałatkę z matijasów. Ten pierwszy bardziej mi przypadł do gustu.
- 3 matijasy
- 1 jabłko
- pół cebuli (pokrojonej w kosteczkę i sparzonej wrzątkiem)
- 1 papryka ugotowana na parze lub upieczona, pozbawiona skórki
- natka pietruszki
- odrobina oliwy z oliwek
- musztarda do smaku
- sól i pieprz
Matisjasy z zalewy wymoczyć w zimnej wodzie ok. 5 godzin, aby przestały być takie słone. Składniki pokroić drobno i wymieszać, doprawić musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Zajadać na kanapce lub jako sałatkę.
Drugi przepis:
- 3 matijasy
- 1 papryka ugotowana na parze, w miarę możliwości zdjąć skórkę (może być też grillowana)
- połowa małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- pół cebuli sparzonej wrzątkiem
- sól, pieprz do smaku, koperek
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 1 jajko ugotowane na twardo
- odrobina korzenia imbiru (wedle upodobań)
- łyżka miodu
Wszystkie składniki drobno posiekać i wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Comments by olkaman