Spód (duża tarta):
- pół kostki masła
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1,5 szkl. mąki orkiszowej
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 5 łyżeczek wody
Wyrobić ręcznie i ułożyć w formie do tarty. Spód nakłuć widelcem. Piec w 175 stopniach przez ok. 20-30 minut.
Na upieczonym i wystudzonym spodzie ułożyć pokrojone w plasterki banany, a następnie przykryć je warstwą bitej śmietany:
- 1 kubeczek słodkiej śmietanki 30% (na dużą tarte można dać i dwa – jak ktoś uwielbia bitą śmietanę tak jak ja)
- odrobina cukru pudru (do smaku)
Śmietankę ubić na szybkich obrotach, gdy jest sztywna dodać cukier i króciutko przemiksować.
Na górze świetnie wyglądają i super smakują kwaśne, czerwone owoce. Na zdjęciu pestki granatu. Pyszne, ale uwaga! – jak dla mnie mocno wzdęciopędne!
Comments by olkaman