Spód (duża tarta):

  • pół kostki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 5 łyżeczek wody

Wyrobić ręcznie i ułożyć w formie do tarty. Spód nakłuć widelcem. Piec w 175 stopniach przez ok. 20-30 minut.

Na upieczonym i wystudzonym spodzie ułożyć pokrojone w plasterki banany, a następnie przykryć je warstwą bitej śmietany:

  • 1 kubeczek słodkiej śmietanki 30% (na dużą tarte można dać i dwa – jak ktoś uwielbia bitą śmietanę tak jak ja)
  • odrobina cukru pudru (do smaku)

Śmietankę ubić na szybkich obrotach, gdy jest sztywna dodać cukier i króciutko przemiksować.

Na górze świetnie wyglądają i super smakują kwaśne, czerwone owoce. Na zdjęciu pestki granatu. Pyszne, ale uwaga! – jak dla mnie mocno wzdęciopędne!

img_6399a