Przepis na 12 muffinków lub 1 podłużne ciasto.

  •  100 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka,
  • 50 g brązowego cukru
  • 70 ml oleju – u mnie z pestek winogron
  • 2 banany – nie wahałabym się użyć 3
  • składniki na kruszonkę: 25 g zimnego masła, 50 g mąki ryżowej, płaska łyżka cukru

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce mąki wymieszanej z sodą, a następnie stopniowo wlać olej. Zetrzeć banana na tarce i wymieszać łyżką. Przelać masę do foremek i udekorować pokrojonymi w plasterki bananami. Kruszonka: umieścić składniki w misce i zagnieść, pokruszyć na drobinki. Posypać muffinki. Piec w piekarniku w 180 stopniach lub nieco dłużej w przypadku pojedynczego ciasta.

Inspiracja: Natchniona