Porcja ciasta na formę 15×15 cm:
- szklanka mąki orkiszowej
- 50g cukru pudru
- trochę cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki dyni ugotowanej na parze i zblendowanej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
- łyżka octu winnego
Połączyć suche składniki. Zblendowaną dynię połączyć z olejem, mlekiem i octem, zmiksować. Suche i mokre składniki przełożyć do jednej miski i zmieszać łyżką. Przełożyć do formy. Piec w 180 stopniach przez ok 40 minut. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozwolić wystygnąć. Ciasto przeciąć na pół i przełożyć ulubionym kremem. U mnie bita śmietana lub słodzony serek ricotta + banany.
Inspiracja: Pat-dream.pl
Comments by olkaman