Porcja ciasta na formę 15×15 cm:

  • szklanka mąki orkiszowej
  • 50g cukru pudru
  • trochę cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki dyni ugotowanej na parze i zblendowanej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka octu winnego

Połączyć suche składniki. Zblendowaną dynię połączyć z olejem, mlekiem i octem, zmiksować. Suche i mokre składniki przełożyć do jednej miski i zmieszać łyżką. Przełożyć do formy. Piec w 180 stopniach przez ok 40 minut. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozwolić wystygnąć. Ciasto przeciąć na pół i przełożyć ulubionym kremem. U mnie bita śmietana lub słodzony serek ricotta + banany.

Inspiracja: Pat-dream.pl