• puszka czerwonej fasoli
  • 3 banany (do smaku)
  • garstka namoczonych we wrzątku daktyli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego lub mąki ryżowej
  • opcjonalnie cukier puder do smaku

Polewa:

  • 2-3 łyżki tłuszczu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka miodu lub innego słodzika

Składniki na masę zblendować, aż będzie gładka. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu zostawić na jakiś czas w uchylonym piekarniku, po 15 minutach wyjąć z foremki i studzić na kratce. Upiększyć polewą.

Inspiracja: MałeWypieki