Racuchy – porcja dla 1 osoby:

  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 50g mąki pszennej
  • ok. 25g cukru
  • odrobina cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • mała szczypta soli
  • proszek do pieczenia na czubeczku łyżeczki

Sos jagodowy

  • ok. 150 g jagód leśnych (lub jak u mnie pasteryzowanych na zimę bez cukru)
  • cukier lub miód do smaku
  • jogurt naturalny
  • do świeżych jagód 2 łyżki wody i łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszać z cukrem i szczyptą soli, ew. z ekstraktem z wanilii. Następnie, cały czas mieszając trzepaczką dodawać powoli: ricottę, a potem mąkę z proszkiem. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym na złoto. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jagodowym na zimno lub ciepło – jak kto lubi:

Pasteryzowane jagody wymieszałam z jogurtem oraz miodem otrzymując w ten sposób gęsty sos. Jeśli do dyspozycji są świeże jagody, należy je umyć a następnie przełożyć do rondelka, oprószyć cukrem i gotować kilka na średnim ogniu, aż owoce zagotują się i puszczą sok. Wodę wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną, a następnie jak najmniejszym strumieniem wlać do gotujących się jagód cały czas mieszając. Sos powinien się zagęścić.

Inspiracja: Pieprz czy Wanilia