Racuchy – porcja dla 1 osoby:
- 250g ricotty
- 2 jajka
- 50g mąki pszennej
- ok. 25g cukru
- odrobina cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii lub ekstrakt z wanilii
- mała szczypta soli
- proszek do pieczenia na czubeczku łyżeczki
Sos jagodowy
- ok. 150 g jagód leśnych (lub jak u mnie pasteryzowanych na zimę bez cukru)
- cukier lub miód do smaku
- jogurt naturalny
- do świeżych jagód 2 łyżki wody i łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszać z cukrem i szczyptą soli, ew. z ekstraktem z wanilii. Następnie, cały czas mieszając trzepaczką dodawać powoli: ricottę, a potem mąkę z proszkiem. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym na złoto. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jagodowym na zimno lub ciepło – jak kto lubi:
Pasteryzowane jagody wymieszałam z jogurtem oraz miodem otrzymując w ten sposób gęsty sos. Jeśli do dyspozycji są świeże jagody, należy je umyć a następnie przełożyć do rondelka, oprószyć cukrem i gotować kilka na średnim ogniu, aż owoce zagotują się i puszczą sok. Wodę wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną, a następnie jak najmniejszym strumieniem wlać do gotujących się jagód cały czas mieszając. Sos powinien się zagęścić.
Inspiracja: Pieprz czy Wanilia
Comments by olkaman