Okrągła forma 25×25

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej – np. szkl. mąki ziemniaczanej i szklanka mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej (dzieki mące ziemniaczanej ciasto mniej się kruszy)
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 100 ml kefiru
  • nie więcej niż 500g świeżych owoców, np. truskawek (mogą też być mrożone, wrzucamy wtedy do ciasta bez rozmrażania) do ciasta, reszta na przyozdobienie góry

Jajka ubić z cukrem na gładką jasną masę. Wlewać powoli olej nadal miksując. Mąki przesiać z dodatkiem sody i proszku do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo dodać kefir. Ciasto powinno być dość gęste. Na samym końcu dodać pokrojone owoce i wymieszać. Przelać do foremki i udekorować pozostałymi owocami. Podawać posypane cukrem pudrem.

Inspiracja: Lisia kawiarenka

Tutaj przegięłam z ilością owoców i ciasto się nieco zlało, ale i tak było pyszne i przede wszystkim mocno owocowe!