Okrągła forma 25×25
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej i szklanka mąki pszennej (dzieki mące ziemniaczanej ciasto mniej się kruszy)
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody
- 3 jajka
- 100 ml kefiru
- nie więcej niż 500g świeżych owoców, np. truskawek (mogą też być mrożone, wrzucamy wtedy do ciasta bez rozmrażania) do ciasta, reszta na przyozdobienie góry
Jajka ubić z cukrem na gładką jasną masę. Wlewać powoli olej nadal miksując. Mąki przesiać z dodatkiem sody i proszku do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo dodać kefir. Ciasto powinno być dość gęste. Na samym końcu dodać pokrojone owoce i wymieszać. Przelać do foremki i udekorować pozostałymi owocami. Piec przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać posypane cukrem pudrem.
Inspiracja: Lisia kawiarenka
Tutaj przegięłam z ilością owoców i ciasto się nieco zlało, ale i tak było pyszne i przede wszystkim mocno owocowe!
Comments by olkaman