Dla dwóch-trzech osób

  • połówka dyni piżmowej
  • 5 plastrów imbiru pokrojonego w paseczki
  • 1 cebula
  • przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kuminu, pół łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy, soli
  • garść orzechów ziemnych (ile kto lubi)
  • szklanka mleka krowiego

Cebulę usmażyć z imbirem, pod koniec smażenia dodać suche przyprawy. Uważać żeby się nie przypaliło. Po minucie dodać pokrojoną w kostkę dynię i smażyć przez chwilę, a następnie zalać mlekiem i pozostawić do duszenia na ok. 15-20 minut, aż dynia zmięknie. 5 minut przed końcem duszenia dodać orzechy ziemne. Doprawić do smaku. Danie powinno być lekko ostre i słodkawe. Podawać np. z ryżem.

Proponuję też wegańską wersję, która jest moją inspiracją: Jadłonomia