Przepis, który zawsze mi wychodzi – proporcje na małą blaszkę – u mnie 22×22 cm
- 2 jaja,
- 150 g brązowego cukru (ja lubię mniej słodkie),
- ok. 150 ml oleju, np. rzepakowego,
- 200 g marchewki,
- 8 orzechów włoskich – można dać więcej – świetnie się komponują z tym ciastem
- 50 g wiórków kokosowych,
- 200 g mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijać przez około 5 minut. Dodać cukier i miksować dalej aż masa będzie gładka a pod koniec ubijania dodać stopniowo olej. W drugiej misce połączyć suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Do wcześniej ubitej masy jajecznej dodać marchew i orzechy, wymieszać delikatnie. Potem dodać suche składniki, wymieszać. Masa będzie dosyć gęsta. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: 1 h, 150 stopni C. Upieczone ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Upieczone ciasto przekroić na pół i przełożyć:
- 1 opakowanie ricotty
- cukier puder do smaku
Przechowywać w lodówce.
Inspiracja: Moja Quchnia
Comments by olkaman