Przepis, który zawsze mi wychodzi – proporcje na małą blaszkę – u mnie 22×22 cm

  • 2 jaja,
  • 150 g brązowego cukru (ja lubię mniej słodkie),
  • ok. 150 ml oleju, np. rzepakowego,
  • 200 g marchewki,
  • 8 orzechów włoskich – można dać więcej – świetnie się komponują z tym ciastem
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijać przez około 5 minut. Dodać cukier i miksować dalej aż masa będzie gładka a pod koniec ubijania dodać stopniowo olej. W drugiej misce połączyć suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Do wcześniej ubitej masy jajecznej dodać marchew i orzechy, wymieszać delikatnie. Potem dodać suche składniki, wymieszać. Masa będzie dosyć gęsta. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: 1 h, 150 stopni C.  Upieczone ciasto studzić w uchylonym piekarniku.

Upieczone ciasto przekroić na pół i przełożyć:

  • 1 opakowanie ricotty
  • cukier puder do smaku

Przechowywać w lodówce.

Inspiracja: Moja Quchnia