Tortownica 25×25 cm:

  • 5 jajek
  • 130 g cukru
  • 115 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Ubić białka na pianę stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka. Na koniec przesiać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką (podmieszać). Piec w 160 stopniach 35 minut.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i walnąć o ziemię 😛

Przepis Krzyśka – mój pierwszy skuteczny przepis na pięknie wyrośnięty biszkopt bez proszku do pieczenia!

Biszkopt wystudzić a następnie przekroić dwa razy by powstały trzy plastry. Nasączyć wystudzoną mocną herbatą z cukrem (wyniesione z domu) i przełożyć ulubionymi owocami i kremami. U mnie obowiązkowo bita śmietana i najlepiej truskawki (szkoda, że nie mam urodzin w czerwcu, w styczniu zadowalam się mrożonymi truskawkami).

Urodzinki – czy to istotne które? 🙂