Tortownica 25×25 cm:
- 5 jajek
- 130 g cukru
- 115 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
Ubić białka na pianę stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka. Na koniec przesiać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką (podmieszać). Piec w 160 stopniach 35 minut. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i walnąć o ziemię 😛
Przepis Krzyśka – mój pierwszy skuteczny przepis na pięknie wyrośnięty biszkopt bez proszku do pieczenia!
Biszkopt wystudzić a następnie przekroić dwa razy by powstały trzy plastry. Nasączyć wystudzoną mocną herbatą z cukrem (wyniesione z domu) i przełożyć ulubionymi owocami i kremami. U mnie obowiązkowo bita śmietana i najlepiej truskawki (szkoda, że nie mam urodzin w czerwcu, w styczniu zadowalam się mrożonymi truskawkami).
Comments by olkaman