Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki orkiszowej
- pół kostki zimnego masła
- ok. 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 5 łyżek zimnej wody
Owoce:
- kilka brzoskwiń (mogą być świeże lub z puszki)
- odrobina cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Zmieszać składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia, tak by średnica ciasta była nieco większa od średnicy foremki. Wyłożyć foremkę, nakłuć widelcem. Brzoskwinie, obrane ze skórki wymieszać z cukrem (do smaku), cynamonem i z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć brzoskwinie na ciasto, zawinąć wystające brzegi. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 175ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Wyjąć, przełożyć na kratkę. Owoce posmarować dżemem brzoskwiniowym – nadaje owocom połysk i dodatkowo dosładza. Można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Moje wypieki
Comments by olkaman