• piersi z indyka pokrojone w mniejsze kawałki (0,5 kg)
  • 8 pieczarek
  • 2 cebule
  • śmietana
  • białe wino, gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • czosnek lub czosnek niedźwiedzi

Mięso zamarynować w oliwie, z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Na maśle klarowanym podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Na koniec, na oleju rzepakowym podsmażyć wcześniej zamarynowane mięso. Do podsmażonego mięsa nalać trochę białego wina i jeszcze chwilę dusić na patelni. Wszystkie powyższe składniki przekładać do garnka z małą ilością wody lub bulionu. Podgotować. Do gotującego się sosu dodać śmietanę (najpierw ją zahartować). Można zagęścić odrobiną mąki. Podawać z ziemniakami lub ryżem i np. buraczkami. Pychotka.