- piersi z indyka pokrojone w mniejsze kawałki (0,5 kg)
- 8 pieczarek
- 2 cebule
- śmietana
- białe wino, gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- czosnek lub czosnek niedźwiedzi
Mięso zamarynować w oliwie, z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Na maśle klarowanym podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Na koniec, na oleju rzepakowym podsmażyć wcześniej zamarynowane mięso. Do podsmażonego mięsa nalać trochę białego wina i jeszcze chwilę dusić na patelni. Wszystkie powyższe składniki przekładać do garnka z małą ilością wody lub bulionu. Podgotować. Do gotującego się sosu dodać śmietanę (najpierw ją zahartować). Można zagęścić odrobiną mąki. Podawać z ziemniakami lub ryżem i np. buraczkami. Pychotka.
Comments by olkaman