Sos:
- 0,5 kg mięsa (najlepiej wołowina, ale może być tez łopatka lub gulasz z indyka)
- 2 papryki czerwone
- 2 pomidory
- 1 duża cebula, czosnek
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- jogurt lub śmietana
Placek ziemniaczany (robię na oko, więc trudno mi podać proporcje):
- ziemniaki
- jajko
- mąka
- sól, pieprz
- czosnek
- cebula
Mięso zamarynować na noc z solą, pieprzem, czosnkiem, polać oliwą. Usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Usmażyć mięso. Mięso i cebulę następnie dusić pół godziny z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i przesmażoną paprykę oraz pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Dodać do smaku przecieru pomidorowego. Dusić jeszcze przez godzinę. W razie potrzeby nieco zagęścić np. mąką lub zredukować gotując bez przykrywki.
Ziemniaki na placek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć wodę. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i dodać do ziemniaków. Doprawić. Następnie dodać jajko i trochę mąki. Smażyć na patelni duże placki.
Na placki nałożyć sos, i zrobić kleksa ze śmietany lub jogurtu. Podawać od razu.
Comments by olkaman