Składniki na dwa duże strucle. Ciasto:
- 1/3 kostki drożdży
- 2 szkl. mąki
- pół szklanki mleka
- 3 żółtka
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 kostki roztopionego i wystygniętego masła
- odrobina cynamonu
Masa makowa:
- 400 g maku (u mnie mielony już)
- orzechy włoskie wg upodobań
- 250 ml mleka ciepłego (tak żeby porządnie nasączyć mak)
- łyżka roztopionego masła
- piana ubita z białek (pozostałych po zrobieniu ciasta)
- miód lub cukier – do smaku
- rzecz jasna – bakalie – wg upodobań
Drożdże wymieszać z odrobiną mąki i ciepłego mleka, aby uzyskać konsystencję płynnego budyniu. Dodać łyżeczkę cukru, poczekać aż zaczyn zacznie bąbelkować (ok. 15 min.). Następnie dodać wszystkie składniki (oprócz masła) i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki zaczną łączyć się, zacząć wyrabiać ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto ma być delikatne i nie kleić się do rąk. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać roztopione i wystudzone masło. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w miseczce pod ściereczką.
Mak zalać ciepłym mlekiem i dodać wszystkie składniki. Wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową.
Wyrośnięte ciasto (po ok 1,5 h) rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Nałożyć mak, zostawiając puste krawędzie o szerokości ok. 2 cm. Zawinąć jak roladę, końcówki skleić lub złożyć pod spód. Ciasto owinąć w papier do pieczenia zostawiając mu trochę luzu na wyrośnięcie.
Piec w temp. 185 stopni przez ok 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika można polukrować. Lukier wykonujemy z gorącej wody i cukru, mieszając je w takich proporcjach by lukier był gęsty, ale płynny (wystarczy niewielka ilość wody). Ciasto można mrozić.
Ciacho zrobiłam również w mojej osobiście ulubionej wersji z serem ricotta:)
Przepis podpatrzony na stronie: moje wypieki. Wart polecenia!
Comments by olkaman