Foremka 25 x 25 cm:
- 110g masła
- 170 g mąki pszennej
- 2 żółtka lub 1 jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru
- 5-6 jabłek
- cynamon do smaku, mogą być też zmielone goździki
- orzechy włoskie – ilość zależnie od upodobań
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni z dodatkiem cynamonu i cukru (do smaku). Składniki ciasta wsypać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód ciasta. Spód podpiec w piekarniku przez ok 15-20 min w 175 stopniach. Następnie nałożyć orzechy i jabłka. Na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. pół godziny. Pycha. Szczególnie na gorąco.
Inspiracja pochodzi z pierwszej części książki: „Psy z piekła rodem”.
Comments by olkaman