Smakowita i aromatyczna zupka, nawet nieco ostra jak na gorącą wiosnę, ale przepyszna! Polecam.

  • pęczek botwinki
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu, kuminu i kolendry (w proszku)
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion warzywny
  • 200 ml mleka kokosowego

Liście botwinki pokroić w paseczki, buraczki obrać i pokroić w kosteczkę. Ugotować bulion warzywny z włoszczyzny. Na patelni podsmażyć czosnek i imbir, po 2 minutach smażenia dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucić na patelnię pokrojoną botwinkę i smażyć aż będzie miękka. Wrzucić wszystko do garnka, zalać bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym i gotować na małym ogniu jeszcze przez ok. 20 minut. Podawać tak jak jest, ewentulanie z serem fetą – jeśli ktoś lubi 🙂 Ja dodałam jeszcze pokrojoną w plasterki marchewkę z bulionu.


W mojej inspiracji do zupy dodaje się też warzywa, m.in. ziemniaki, jednak ja wolę bez, stąd taka modyfikacja.

Inspiracja: Jadłonomia