Porcja dla dwóch naprawdę głodnych osób (lub dla 3-4, gdy się je umiarkowanie):

  • pasek żeberek
  • pół kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, sól, pieprz
  • białe wino, sok z pomarańczy, miód

Żeberka zamarynować w oliwie z dodatkiem czosnku, majeranku, kminku, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Pozostawić w lodówce na noc. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, usmażyć na patelni. Pieczarki pokrojone w plastry podsmażyć na maśle klarowanym. Żeberka obsmażyć z obu stron na oliwie z marynowania. Do garnka wlać trochę wody, dodać powyższe składniki, uzupełnić przyprawy, dusić przez ok. godzinę. Dodać przepłukaną, pokrojoną kapustę kiszoną. Dolać pół szklanki wina, dodać łyżeczkę miodu, można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy. Dusić ze 2-3 godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać i odchodzić od kości. Podawać z puree z gotowanych ziemniaków.