Poniżej przestawiam dwa przepisy na tatar lub jak kto woli sałatkę z matijasów. Ten pierwszy bardziej mi przypadł do gustu.

  • 3 matijasy
  • 1 jabłko
  • pół cebuli (pokrojonej w kosteczkę i sparzonej wrzątkiem)
  • 1 papryka ugotowana na parze lub upieczona, pozbawiona skórki
  • natka pietruszki
  • odrobina oliwy z oliwek
  • musztarda do smaku
  • sól i pieprz

Matisjasy z zalewy wymoczyć w zimnej wodzie ok. 5 godzin, aby przestały być takie słone. Składniki pokroić drobno i wymieszać, doprawić musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Zajadać na kanapce lub jako sałatkę.

Drugi przepis:

  • 3 matijasy
  • 1 papryka ugotowana na parze, w miarę możliwości zdjąć skórkę (może być też grillowana)
  • połowa małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • pół cebuli sparzonej wrzątkiem
  • sól, pieprz do smaku, koperek
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • odrobina korzenia imbiru (wedle upodobań)
  • łyżka miodu

Wszystkie składniki drobno posiekać i wymieszać. Schłodzić w lodówce.