Spód:
  • 180g mąki
  • 90g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Farsz:
  • 250g mięsa z udźca indyka
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 łyżki oliwy / oleju do smażenia
  • świeży lub suszony tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op. (200g) śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, wrzucić masło i posiekać nożem. Dodać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. do schłodzenia.
Mięso pokroić bardzo drobno i usmażyć z czosnkiem pokrojonym w plasterki i cebulą pokrojoną w kosteczkę, doprawić tymiankiem. Mięso powinno się przyrumienić, ale trzeba uważać, żeby nie wyschło. Odstawić. Pieczarki podsmażyć na maśle klarowanym, paprykę pokrojoną w paski również podsmażyć.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim formę do tarty i piec w 180 stopniach przez ok 10 minut. Następnie nałożyć mięso i pieczarki. Śmietanę wymieszać z rozbełtanym jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Można dodać odrobinę gałki muszkatołowej (jak ktoś lubi). Zalać składniki farszu i delikatnie wymieszać widelcem by równomiernie rozprowadzić płyn. Na górę poukładać plasterki papryki. Piec w 180 przez ok. 35 minut.
Polecam też wersję poniżej, ja z braku kurek w marcu użyłam pieczarek – niemniej danie było przepyszne.
Inspiracja: Pieprz czy Wanilia