Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej
  • pół kostki zimnego masła
  • ok. 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek zimnej wody

Owoce:

  • kilka brzoskwiń (mogą być świeże lub z puszki)
  • odrobina cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Zmieszać składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia, tak by średnica ciasta była nieco większa od średnicy foremki. Wyłożyć foremkę, nakłuć widelcem. Brzoskwinie, obrane ze skórki wymieszać z cukrem (do smaku), cynamonem i z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć brzoskwinie na ciasto, zawinąć wystające brzegi. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 175ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Wyjąć, przełożyć na kratkę. Owoce posmarować dżemem brzoskwiniowym – nadaje owocom połysk i dodatkowo dosładza. Można posypać cukrem pudrem.

 

Inspiracja: Moje wypieki