Dwie porcje:

  • 100 g kurek
  • 150 g mięsa gulaszowego (chyba że ktoś lubi więcej, można również ten punkt pominąć)
  • 2 średnie cebule
  • śmietana 18%
  • masło klarowane
  • pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę pokroić w piórka, kurki obmyć w zimnej wodzie, przekroić tylko większe grzyby. Cebulę usmażyć na maśle klarowanym, gdy zmięknie dodać kurki i smażyć razem. Przesmażyć mięso i wrzucić do garnka z niewielką ilością wody – poddusić przez ok. pół godziny (w zależności od mięsa – u mnie gulasz z indyka), aby było miękkie. Tymczasem kurki i cebulę dusić na małym ogniu pod przykryciem i od czasu do czasu podlewać wywarem z mięsa. Po pół godzinie dodać pół małego opakowania śmietany i posiekaną pietruszkę. Wymieszać i trochę zredukować na małym ogniu. Na koniec dodać mięso. Równie dobrze można zrobić ten sos bez mięsa. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami lub ulubionym makaronem. Pyyyycha.