• 3/4 szkl. białej fasoli
  • 1/3 woreczka ugotowanej uprzednio kaszy gryczanej
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół jabłka – pokrojonego w kosteczkę
  • duża cebula – pokrojonej w kosteczkę
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 2 – 3 łyżki wody
  • odrobina oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Ugotowaną wcześniej kaszę wymieszać z oliwą lub innym olejem, przyprawić solą i pieprzem, a następnie prażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez jakieś 15 minut. Cebulkę i jabłko usmażyć na patelni z dodatkiem ziela angielskiego, ziaren jałowca i liści laurowych. Następnie wyjąć przyprawy. Namoczoną przez noc fasolę ugotować a następnie przełożyć do blendera, dodać sos sojowy, pietruszkę, tymianek i majeranek oraz upieczone jabłko i cebulę – zblenować. W razie potrzeby dolać trochę oliwy i wody alby pasta miała gęstą i gładką konsystencję. Dodać uprażoną kaszę gryczaną.

Inspiracja: Jadłonomia