- 3/4 szkl. białej fasoli
- 1/3 woreczka ugotowanej uprzednio kaszy gryczanej
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- pół jabłka – pokrojonego w kosteczkę
- duża cebula – pokrojonej w kosteczkę
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- 2 – 3 łyżki wody
- odrobina oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Ugotowaną wcześniej kaszę wymieszać z oliwą lub innym olejem, przyprawić solą i pieprzem, a następnie prażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez jakieś 15 minut. Cebulkę i jabłko usmażyć na patelni z dodatkiem ziela angielskiego, ziaren jałowca i liści laurowych. Następnie wyjąć przyprawy. Namoczoną przez noc fasolę ugotować a następnie przełożyć do blendera, dodać sos sojowy, pietruszkę, tymianek i majeranek oraz upieczone jabłko i cebulę – zblenować. W razie potrzeby dolać trochę oliwy i wody alby pasta miała gęstą i gładką konsystencję. Dodać uprażoną kaszę gryczaną.
Inspiracja: Jadłonomia
Comments by olkaman