Spód robię wg tego przepisu, z małą różnicą – dodaję karob, żeby był koloru czekoladowego.

Masa serowo-dyniowa:

  • serek ricotta
  • pół szkl. mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka ugotowanej na parze i zblendowanej dyni
  • cukier do smaku
  • świeży imbir pokrojony w kostkę – ile kto lubi – ja lubię dużo

Powyższe składniki zblendować na gładką masę. Wyrobić ciasto i 1/3 włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto wyłożyć na formę i podpiec w temp 175 stopni przez 15-20 min. Na podpieczony spód wylać masę serowo-dyniową (będzie płynna). Górę udekorować schłodzonym ciastem startym na tarce i ewentualnie ulubionymi owocami – u mnie maliny. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach.

Inspiracja: Kuchnia Lidla