• 2 czubate łyżki siemienia lnianego
  • szklanka mleka
  • dojrzałe mango lub inny ulubiony owoc
  • banan
  • łyżeczka miodu
  • ewentualnie jogurt naturalny i kardamon

Mleko pogrzać w rondelku, po chwili wrzucić siemię lniane i zagotować ciągle mieszając. Do zagotowanego mleka dodać zblendowanego banana i miód i mieszać do czasu kiedy mieszanka zgęstnieje. Pudding wlać do szklanek i odstawić do ostygnięcia. Tymczasem owoce mango pokrojone w kosteczkę blendujemy. Można je wymieszać z jogurtem i dodać szczyptę kardamonu. Wylewamy na ostudzoną masę puddingu. W wersji light można nałożyć samo zblendowane mango. Oczywiście równie dobrze można zastosować inne owoce czy dodatki, np. do puddingu można dodać kakao. Na spód puddingu można dodać pokruszone herbatniki.

Inspiracja: klik
Pudding z chia: klik