Przepis na ciasto – mała foremka 20×20 cm:

  • 200g mąki krupczatki
  • 30g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka kakao

Do środka:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 białka jaj
  • 100g cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • 70g orzechów włoskich (wyłuskanych)

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej ilości dodać kakao i ponownie zagnieść. Obie kule ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, ok. 60 min. Obrane ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni z dodatkiem cynamonu, odrobiny cukru i mąki ziemniaczanej. Orzechy obrać z łupin i posiekać. Białka ubić na gęstą pianę, sukcesywnie dodając do nich cukier. Jasne ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki i wysypać na spód formy (u mnie wyłożonej papierem). Zostawić odrobinę ciasta do posypania góry. Lekko ugnieść palcami. Następnie wyłożyć konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie wcześniej przygotowane jabłka. Kolejno zetrzeć ciasto kakaowe, a na górę nałożyć ubitą pianę z jajek. Posypać orzechami włoskimi i jasnym, startym ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok godzinę. Przed podaniem porządnie ostudzić ciasto. Posypać cukrem pudrem.

Inspiracja: Pieprz czy Wanilia