Sos:

  • 0,5 kg mięsa (najlepiej wołowina, ale może być tez łopatka lub gulasz z indyka)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula, czosnek
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • jogurt lub śmietana

Placek ziemniaczany (robię na oko, więc trudno mi podać proporcje):

  • ziemniaki
  • jajko
  • mąka
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • cebula

Mięso zamarynować na noc z solą, pieprzem, czosnkiem, polać oliwą. Usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Usmażyć mięso. Mięso i cebulę następnie dusić pół godziny z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i przesmażoną paprykę oraz pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Dodać do smaku przecieru pomidorowego. Dusić jeszcze przez godzinę. W razie potrzeby nieco zagęścić np. mąką lub zredukować gotując bez przykrywki.

Ziemniaki na placek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć wodę. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i dodać do ziemniaków. Doprawić. Następnie dodać jajko i trochę mąki. Smażyć na patelni duże placki.

Na placki nałożyć sos, i zrobić kleksa ze śmietany lub jogurtu. Podawać od razu.