Ciasto na ok 100 pierogów:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody

Farsz:

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa, jeśli nie mamy maszynki, grzyby i warzywa można też drobno posiekać na desce. Do farszu dodajemy również zeszkloną na patelni cebulę. Farsz przyprawić solą i pieprzem.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Urwać 1/4 ciasta i rozwałkować na cieniutki placek (resztę trzymać w woreczku). Kółeczka można wycinać szklanką. Nakładać farsz i sklejać brzegi formując ulubioną falbankę.

Gotować w osolonej wodzie, jeszcze z 1-2 minuty po wypłynięciu. Podawać ze podsmażoną cebulką.

Zaczerpnięte ze strony: Kwestia Smaku