Ciasto na ok 100 pierogów:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- około 2 szklanek ciepłej wody
Farsz:
- 1 słoik litrowy suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa, jeśli nie mamy maszynki, grzyby i warzywa można też drobno posiekać na desce. Do farszu dodajemy również zeszkloną na patelni cebulę. Farsz przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Urwać 1/4 ciasta i rozwałkować na cieniutki placek (resztę trzymać w woreczku). Kółeczka można wycinać szklanką. Nakładać farsz i sklejać brzegi formując ulubioną falbankę.
Gotować w osolonej wodzie, jeszcze z 1-2 minuty po wypłynięciu. Podawać ze podsmażoną cebulką.
Zaczerpnięte ze strony: Kwestia Smaku
Comments by olkaman