Przepis na 20 pączków:

  • 360g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 170g masła
  • 100ml ciepłego mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki  brązowego cukru
  • szczypta soli
  • nadzienie: ulubione

Zaczyn z drożdży zrobić na ciepłym mleku. Dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i po zamieszaniu odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier oraz sól, a następnie wyrośnięty zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą wyrabiać ciasto przynajmniej 5 minut. Po tym czasie dodawać stopniowo miękkie masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie i odchodzić od rąk. Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć z miski i przełożyć na posypana mąką stolnicę. Rozwałkować na placek grubości ok 5 mm. Miseczką wykrajać koła. Na środku kół układać po łyżeczce dżemu lub innego nadzienia, następnie skleić rogi tak, by nadzienie nie wypłynęło. Gotowe pączusie można układać w papilotkach do muffinek, choć nie trzeba. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku ok. 15 minut, 180 stopni, opiekanie z obu stron – do zarumienienia. Po ostygnięciu polać lukrem.

Inspiracja: Durszlak

ps. mój dżem trochę powypływał podczas rośnięcia i potem pieczenia, ale tak naprawdę dodał pączkom uroku;)