Zrobiłam dokładnie wg tego przepisu: Kuchnia w formie. Opis na bazie tego wpisu:

  • 700g owoców czarnego bzu bez szypułek
  • 500ml wody
  • 700ml wódki
  • 200ml spirytusu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody

Owoce czarnego bzu oczyścić z szypułek i dokładnie wymyć (wyrzucić niedojrzałe). Zagotować owoce w garnku a po zagotowaniu gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić sok i wymieszać go z alkoholem. Dodać skórkę i wyciśnięty sok z cytryny. Przelać do butelek i szczelnie zamknąć. Po upływie tygodnia dodać ostudzony syrop cukrowy (zagotowana woda z cukrem). Butelki z nalewką z owoców czarnego bzu przechowywać w ciemnym miejscu przez co najmniej 3 miesiące.