Pysznościowe danie w 15 minut. Dla dwóch osób:

  • 400 g ulubionego mięsa – u mnie gulasz z indyka, bo szybko mięso staje się miękkie
  • 2 papryki
  • 1 marchewka (średnia)
  • kawałek korzenia imbiru (ile kto lubi – ja lubię dużo)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • por
  • sos sojowy
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • makaron soba lub jak kto woli ryż

Mięso zamarynować w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, pokrojonego w talarki czosnku i imbiru pokrojonego w małe słupki (najlepiej dzień wcześniej) i wstawić do lodówki, ewentualnie przesmażyć od razu na maśle klarowanym z dodatkiem tych składników. Następnie mięso dusić przez 10 minut w małej ilości wody, by zmiękło (indycze szybko mięknie, wieprzowe niekoniecznie). Usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, potem dodać pokrojonego w krążki pora, startą na tarce (duże oczka) marchewkę, następnie pokrojoną w paski paprykę. Smażyć całość nie dłużej niż 5 minut. Do warzyw dodać sos sojowy z cukrem, wymieszać i dusić jeszcze przez 3 minuty. Dodać mięso, wymieszać. Podawać. Pycha.

Jak kto woli polędwicę to tu inspiracja: Niebo na talerzu