Przepis na jakieś dobre 12 bułek!

  • pół kostki małych drożdży
  • 250g mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • 35g cukru pudru (ja lubie mniej słodkie)
  • nadzienie: masa makowa + ulubione dodatki (u mnie orzechy) lub np. serek rocotta z cukrem
  • jajko

Z odrobiny mleka, drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki zrobić zaczyn o konsystencji śmietany. Zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę składników i wymieszać delikatnie drewniana łyżką, a następnie wyrobić gładkie, lekkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia pod czystą ściereczką na ok. 1,5 h. Po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy na prostokątny placek o grubości ok 0,5 cm. Placek wysmarować masa makowa lub serową, zwinąć w rulon, wzdłużkrótszego boku. Rulon kroic na plastry i rozgniatać od góry, by farsz nieco wyszedł na zewnątrz. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, następnie posmarowac roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 200° przez około 15 minut. Jak ktoś lubi to można je jeszcze polukrować.

Może nie wyszły takie piękne, ale inspiracja szła stąd – przyjemnosczpieczenia