Foremka 25 x 25 cm:

  • 110g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 żółtka lub 1 jajko
  •  płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru
  • 5-6 jabłek
  • cynamon do smaku, mogą być też zmielone goździki
  • orzechy włoskie – ilość zależnie od upodobań

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni z dodatkiem cynamonu i cukru (do smaku). Składniki ciasta wsypać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód ciasta. Spód podpiec w piekarniku przez ok 15-20 min w 175 stopniach. Następnie nałożyć orzechy i jabłka. Na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. pół godziny. Pycha. Szczególnie na gorąco.