Przepis na spód – mała tarta (20×20 cm):
- 2 łyżki płatków żytnich (lub innych)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 50 g migdałów bez skórki
- 20 g masła
- odrobina cukru pudru
- 1 banan
Przepis na masę:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wrzątku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- 1,5 łyżki żelatyny w proszku i 0,25 szklanki gorącej wody
Suche składniki na spód zblendować. Dodać pokrojone w kawałki masło i odrobinę cukru do smaku, zagnieść i wyłożyć na spód tarty. Kaszę jaglaną z dodatkiem soli i wiórków kokosowych ugotować do miękkości najlepiej cały czas mieszając, a następnie odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Następnie zblendować z dodatkiem jogurtu, cukru oraz rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny. Na spód poukładać pokrojonego w plasterki banana i zalać masą z kaszy. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Górę dekoruję zapasteryzowanymi latem jagodami (bez dodatku cukru).
Można również – jak w inspiracji – zrobić polewę czekoladową.
Comments by olkaman