Przepis na spód – mała tarta (20×20 cm):

  • 2 łyżki płatków żytnich (lub innych)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 20 g masła
  • odrobina cukru pudru
  • 1 banan

Przepis na masę:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku
  • 1,5 łyżki żelatyny w proszku i 0,25 szklanki gorącej wody

Suche składniki na spód zblendować. Dodać pokrojone w kawałki masło i odrobinę cukru do smaku, zagnieść i wyłożyć na spód tarty. Kaszę jaglaną z dodatkiem soli i wiórków kokosowych ugotować do miękkości najlepiej cały czas mieszając, a następnie odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Następnie zblendować z dodatkiem jogurtu, cukru oraz rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny. Na spód poukładać pokrojonego w plasterki banana i zalać masą z kaszy. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Górę dekoruję zapasteryzowanymi latem jagodami (bez dodatku cukru).

Można również – jak w inspiracji – zrobić polewę czekoladową.