- szklanka suszonej ciecierzycy
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka kuminu
- pietruszka
- łyżeczka soli
- pieprz
- pokrojony w kostkę ser cheddar lub inny o wyrazistym mocnym smaku (nie Gouda, nie Edam)
Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, kuminu i kilku liści laurowych. Cebulę i czosnek drobno pokroić, całość zblendować. Lepić kulki wkładając do środka kostki sera żółtego. Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie można falafle smażyć na gorącym oleju, tak by były chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. Ja wybrałam trochę lżejszą formę – pieczenie w piekarniku, w 160 stopniach, choć wynik nie jest raczej zbliżony do oryginału. Pysznie smakuje z keczupem lub sosem pomidorowym.
Inspiracja: Jewlish
Ciekawy przepis – do wypróbowania: Jadłonomia
Comments by olkaman