• kawałek karczku, ok 300-500 g (końcówka) – porcja dla dwóch osób na jakieś 2-3 śniadania, w zależności od spustu
  • włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, mały seler, cebula
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • przyprawy: kilka kulek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, kilka goździków, owoce jałowca, majeranek, tymianek, odrobina rozmarynu i co tam jeszcze macie
  • sól i pieprz

Mięso oraz przyprawy wrzucić do garnka z wodą, gotować nie więcej niż godzinę. Po ugotowaniu mięso od razu wyjąć, przykryć miseczką, wystudzić i włożyć do lodówki. Pyszny z dodatkiem chrzanu, z marynowaną papryką lub ćwikłą.W taki sam sposób można zrobić mniej tłusty schab. Jednak mięso wtedy jest bardziej suche.