Przepis na ciasto drożdżowe:

  • pół kostki drożdży
  • 400 g mąki
  • szklanka wody
  • pół łyżki soli
  • trochę oliwy z oliwek
  • szczypta cukru

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mąki, dodać wody i szczyptę cukru – tak aby otrzymać masę o konsystencji jogurtu. Zostawić pod przykryciem na ok 20 minut. Następnie do zaczynu dodać mąkę, wodę i sól, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, po czym zacząć ugniatać. Dodać kilka kropel oliwy z oliwek – sprawia, że ciasto nie lepi się do rąk i ładnie pachnie. Wyrabiać ok. 5 – 10 minut. Ciasto powinno być delikatne w dotyku i nie lepić się do rąk. Odłożyć do miseczki i przykryć ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 do 1,5 h. Blachę przed nałożeniem ciasta nasmarować oliwa z oliwek.

Na ciasto nakładam koncentrat pomidorowy, posypuję oregano a potem pozostałe ulubione składniki – u mnie to zawsze pieczarka, ser żółty, papryka, czasem kukurydza lub ananas, w wersji mięsnej szyneczka. Piec ok. pół godziny do zarumienienia sera.