• 2 kg buraków
  • 200g chrzanu świeżego (ja użyłam ze słoiczka)
  • 2 szkl. wody
  • 1/3 szkl. octu (ja użyłam jabłkowego 6% – pół szkl.) lub 2 łyżeczki kwasu cytrynowego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • szczypta nasion kminku

Buraki podobnej wielkości umyć dokładnie, a następnie upiec w piekarniku, aż do miękkości. Przepis nie podaje czasu pieczenia ani temperatury – u mnie 1h, 180 stopni. Buraki po wyjęciu z pieca schłodzić w zimnej wodzie, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Chrzan zetrzeć na tarce o małych oczkach, zmieszać z burakami, solą, cukrem i nasionami kminku. Dodać zalewę z ugotowanej wody i octu. Wymieszać. Pasteryzować ok 20-30 minut w gotującej się wodzie. Buraki można również ugotować w mundurkach, ale te z piekarnika są smaczniejsze.