Spód taki jak tu. Budyń:
- puszka ananasów
- ½ litra mleka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
Ananasy odcedzić i pokroić w drobną kostkę, a sok z puszki wymieszać z połową mleka i wlać do rondelka. Podgrzewając rondelek na średnim ogniu, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Kiedy płyn będzie gorący, dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym mlekiem i bardzo dokładnie mieszać płyn trzepaczką. Kiedy płyn zmieni się w gęsty budyń, dodać margarynę i wmieszać w budyń, następnie dodać pokrojone ananasy i odstawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ozdobić wiórkami kokosowymi.
Inspiracja: Jadłonomia.
W ten sam sposób robię tartę z bananami, zalewając plasterki budyniem. Oczywiście do budyń robię na samym mleku. Pychotka!
Comments by olkaman