Spód taki jak tu. Budyń:

  • puszka ananasów
  • ½ litra mleka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
Ananasy odcedzić i pokroić w drobną kostkę, a sok z puszki wymieszać z połową mleka i wlać do rondelka. Podgrzewając rondelek na średnim ogniu, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Kiedy płyn będzie gorący, dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym mlekiem i bardzo dokładnie mieszać płyn trzepaczką. Kiedy płyn zmieni się w gęsty budyń, dodać margarynę i wmieszać w budyń, następnie dodać pokrojone ananasy i odstawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ozdobić wiórkami kokosowymi.
Inspiracja: Jadłonomia.
W ten sam sposób robię tartę z bananami, zalewając plasterki budyniem. Oczywiście do budyń robię na samym mleku. Pychotka!