Przepis na małą foremkę 20×20:

  • 250 g malin
  • 150g płatków owsianych górskich
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 40g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 75g rozpuszczonego masła
  • 1 banan
  • składniki na budyń

Suche składniki połączyć i wymieszać, zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać ponownie. Postanie sypka masa, której część wysypać na dno foremki (2/3). Na spód ułożyć plasterki bananów, wylać gorący budyń, posypać budyń malinami. Górę posypać pozostałą resztą kruszonki. Piec w 175 stopniach przez ok. 35-40 min. do zarumienienia kruszonki.

Mi to ciasto wybitnie smakuje więc będą eksperymenty z dodawaniem do kruszonki orzechów i innych zbóż.

Inspiracja: Pieprz czy wanilia