Chodnik to świetna opcja w letnie, gorące dni. Oto przepis z mojego domu na około 5 porcji:
- pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 2 ogórki zielone
- wywar z botwinki (razem z liśćmi)
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 0,5 l jogurtu
- młode ziemniaki – ugotowane
- jajka – po 1 na porcję
okrasa do ziemniaków
- 100 g boczku surowego
- cebula
- śmietana
Wywar z botwinki połączyć z pokrojonymi w kosteczkę ogórkiem i rzodkiewką. Dodać posiekany koper i szczypiorek, następnie wlać jogurt i doprawić do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Do chłodnika dodać jajko ugotowane na twardo. Podawać z ciepłymi ziemniakami polanymi okrasą: boczek i cebulę pokrojone w kosteczkę smażymy (osobno) a następnie mieszamy ze śmietaną.
Comments by olkaman