Chodnik to świetna opcja w letnie, gorące dni. Oto przepis z mojego domu na około 5 porcji:

  • pęczek rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 ogórki zielone
  • wywar z botwinki (razem z liśćmi)
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • 0,5 l jogurtu
  • młode ziemniaki – ugotowane
  • jajka – po 1 na porcję

okrasa do ziemniaków

  • 100 g boczku surowego
  • cebula
  • śmietana

Wywar z botwinki połączyć z pokrojonymi w kosteczkę ogórkiem i rzodkiewką. Dodać posiekany koper i szczypiorek, następnie wlać jogurt i doprawić do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Do chłodnika dodać jajko ugotowane na twardo. Podawać z ciepłymi ziemniakami polanymi okrasą: boczek i cebulę pokrojone w kosteczkę smażymy (osobno) a następnie mieszamy ze śmietaną.