Dla dwóch osób:

  • 300-400 g mięsa wieprzowego
  • pół główki kapusty (u mnie była to młoda kapusta)
  • kawałek imbiru – wedle upodobań
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki
  • sos sojowy ciemny (najlepszy – kikkoman)
  • 2 cebule
  • orzechy ziemne – kilka lub jak ktoś lubi – więcej
  • szczypior
  • ryż

Mięso zamarynować w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, pokrojonego w plasterki czosnku i w kosteczkę – imbiru. Zostawić najlepiej na noc w lodówce. Następnie podsmażyć na patelni. Dodać podsmażoną cebulę oraz paprykę. Do garnka wlać odrobinę wody, wrzucić wszystkie składniki i dodać sosu sojowego. Dusić ok godziny. Można tak przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wrzucić całość (bez wody) na patelnie, chwilę przysmażyć, następnie dodać poszatkowaną kapustę, orzechy ziemne i szczypiorek pokrojony w kostkę. Smażyć ok 5 minut. Pozostały w garnku sos można dodać na końcu i zagęścić mąką. Podawać z gorącym ryżem z dodatkiem odrobinki masła.