Chinkali to charakterystyczne gruzińskie danie. Specyficzny jest sposób jedzenia pierożków. Łapie się je za wypustkę i odwraca do góry nogami, a następnie nadgryza z boku i wypija powstały podczas gotowania rosołek. Dopiero wtedy zjada się resztę:)
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- około 2 szklanek gorącej wody
Właściwie ciasto robi się jak ciasto na nasze ruskie pierogi. Moja mama usypywała kopczyk z mąki, na jego szczycie lądowało jajko i sól, a potem polewała całość gorącą wodą i ugniatała, dzięki temu ciasto robi się elastyczne.
Farsz:
- 1 kg tłustego mięsa wieprzowego mielonego
- pęczek świeżej kolendry
- 3 cebule
- około szklanki rosołu
- sól i pieprz
Mięso powinno porządnie wchłonąć rosół, ale nie może pływać. Z ciasta formujemy małe kulki wałkujemy jest do wielkości dłoni. Farsz owijamy ciastem, w taki sposób aby uzyskać tzw. sakiewki. Gotujemy do wypłynięcia. Po ugotowaniu końcówka sakiewki bywa niedogotowana (ze względu na swoją grubość), jednak nawet w Gruzji się z tym spotkałam:)
Comments by olkaman