Chinkali to charakterystyczne gruzińskie danie. Specyficzny jest sposób jedzenia pierożków. Łapie się je za wypustkę i odwraca do góry nogami, a następnie nadgryza z boku i wypija powstały podczas gotowania rosołek. Dopiero wtedy zjada się resztę:)

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • około 2 szklanek gorącej wody

Właściwie ciasto robi się jak ciasto na nasze ruskie pierogi. Moja mama  usypywała kopczyk z mąki, na jego szczycie lądowało jajko i sól, a potem polewała całość gorącą wodą i ugniatała, dzięki temu ciasto robi się elastyczne.

Farsz:

  • 1 kg tłustego mięsa wieprzowego mielonego
  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 cebule
  • około szklanki rosołu
  • sól i pieprz

Mięso powinno porządnie wchłonąć rosół, ale nie może pływać. Z ciasta formujemy małe kulki wałkujemy jest do wielkości dłoni. Farsz owijamy ciastem, w taki sposób aby uzyskać tzw. sakiewki. Gotujemy do wypłynięcia. Po ugotowaniu końcówka sakiewki bywa niedogotowana (ze względu na swoją grubość), jednak nawet w Gruzji się z tym spotkałam:)