• główka młodej kapusty
  • 10 pieczarek
  • 300 g mięsa (np. łopatki, udźca z indyka)
  • 2 cebule
  • przyprawy: kminek, ziele angielskie, majeranek liść laurowy, czosnek, sól i pieprz
  • słoiczek przecieru pomidorowego

Mięso zamarynować w oliwie z dodatkiem przypraw, zostawić najlepiej na noc. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć, pieczarki usmażyć aż lekko ściemnieją. Mięso usmażyć na lekko złoto. Kapustę poszatkować i ugotować (ilość wody taka żeby jej poziom nie był wyższy niż kapusta, po ugotowaniu nadmiaru wody nie wylewać – najlepiej wypić :). Do ugotowanej kapusty dodać podsmażone mięso, pieczarki i cebulę oraz przecier pomidorowy, wymieszać, dodać wszystkie przyprawy z marynaty oprócz czosnku. Jeśli wody nadal jest za dużo, gotować bez przykrycia w celu zredukowania sosu. Dusić przez około godzinę. Bigos jest pyszny od razu, ale jeszcze lepszy po kilku dniach. Podawać ze świeżym chlebem posmarowanym masełkiem lub jak kto woli z ziemniakami. Pycha!